Colourful Sanctuary

Co-Designed With Children
This project involved a first for us: a playground design workshop run with the children both remotely and in person with those attending school during lockdown. The rainbow theme was strong from their designs, along with a desire for increased physical challenge, hiding, and being up high. The footprint to build upon was placed within an existing running track defining the space so we went up vertically. We created a 3 layer rainbow tower with slide, net climbing access with Roman rings and mini mounds with balancing beams.
Shade creation was important on this site so the tower has a colourful translucent roof with shade sails angled towards the south. We planted a mature hornbeam tree to improve shading surrounded with playable seating. Perched up on the river bank, an observatory treehouse with cormorant sentinel allows the children's imagination to escape from the realms of school. The architecture of the school yard and its surrounds is hard edged, and overlooked by new housing. Therefore this treehouse has no window reveals that children can be observed through by passers by, but plenty of spy holes for the children to look out over the river and back into the playground and up to the rainbow tower.

Client

Primary Academy

Date

Autumn, 2021

Location

Hackney Wick, London

Client

Primary Academy

Date

Autumn, 2021

Location

Hackney Wick, London
This project involved a first for us: a playground design workshop run with the children both remotely and in person with those attending school during lockdown. The rainbow theme was strong from their designs, along with a desire for increased physical challenge, hiding, and being up high. The footprint to build upon was placed within an existing running track defining the space so we went up vertically. We created a 3 layer rainbow tower with slide, net climbing access with Roman rings and mini mounds with balancing beams.
Shade creation was important on this site so the tower has a colourful translucent roof with shade sails angled towards the south. We planted a mature hornbeam tree to improve shading surrounded with playable seating. Perched up on the river bank, an observatory treehouse with cormorant sentinel allows the children's imagination to escape from the realms of school. The architecture of the school yard and its surrounds is hard edged, and overlooked by new housing. Therefore this treehouse has no window reveals that children can be observed through by passers by, but plenty of spy holes for the children to look out over the river and back into the playground and up to the rainbow tower.