Mangrove Climber

Wild + Playable Natural Landscape
During the early spring of 2020 we started landscaping a transformation of 1500 sq m of wild embankment, formerly fenced off to children, with an adjacent flat, tarmac playground. We continued building when the rest of the world paused. The importance of creating access to nature, and wild play opportunities for city children had never appeared so vital and relevant, with many young people play deprived and stuck inside in tiny flats during the early days of the pandemic. Playgrounds wrapped in crime tape had a big psychological impact on the ability of children to find sanctuary and freedom in play. This landscaping project was a labour of love we created over many weeks well into the summer. We planted scores of trees and shrubs, seeded grass and wild flowers, built decking boardwalks and created shaded glades beneath elder trees.
Throughout the landscape we designed sizeable play structures that allowed children to get up into the trees and sky. A 7m long slide emerged from a tower to snake down the grassy bank to the new mangrove tree parkour inspired climber. A jungle vine rope swing and a bouncy rope bridge connects to a grassy bank, providing layering loops of flowing play opportunities. Connecting children to the trees, increasing shady tree cover, and building unique structures that feel like they are climbing right up into the trees was our mission on this project.

Client

New Wave Federation

Date

2020

Location

East London Primary School

Client

New Wave Federation

Date

2020

Location

East London Primary School
During the early spring of 2020 we started landscaping a transformation of 1500 sq m of wild embankment, formerly fenced off to children, with an adjacent flat, tarmac playground. We continued building when the rest of the world paused. The importance of creating access to nature, and wild play opportunities for city children had never appeared so vital and relevant, with many young people play deprived and stuck inside in tiny flats during the early days of the pandemic. Playgrounds wrapped in crime tape had a big psychological impact on the ability of children to find sanctuary and freedom in play. This landscaping project was a labour of love we created over many weeks well into the summer. We planted scores of trees and shrubs, seeded grass and wild flowers, built decking boardwalks and created shaded glades beneath elder trees.
Throughout the landscape we designed sizeable play structures that allowed children to get up into the trees and sky. A 7m long slide emerged from a tower to snake down the grassy bank to the new mangrove tree parkour inspired climber. A jungle vine rope swing and a bouncy rope bridge connects to a grassy bank, providing layering loops of flowing play opportunities. Connecting children to the trees, increasing shady tree cover, and building unique structures that feel like they are climbing right up into the trees was our mission on this project.