Naturetopia

Playable mini forest SUDS system
MFS worked with the school community on a immersive playground co-design project. 90 children worked with MFS on a site specific project of model making and collaborative drawing to investigate, invent and design a new playable landscape for the main school playground. Many more children responded in a digital questionnaire with ideas of how to improve the environment of the playground.
A key idea from one student was “Naturetopia” and a recurring trend across all aspects of the project was the desire to increase access and connection with nature on the playground, a tarmac space bounded by metal fence. Children designed unique playable structures that were translated by us into an accessible SUDS system playable forest, that diverted rain water runoff from 250 s q m of the playground into watering a new grove of trees. Dividing fences were removed, and a “pixel parkour” stack provided prompts for playful terrain traverse. The children's models were analysed, and specific elements of their free and expressive models directly represented in the octagonal geometric slide tower house.

Client

Salusbury Primary School

Date

Winter 23/24

Location

Kilburn, Brent

Client

Salusbury Primary School

Date

Winter 23/24

Location

Kilburn, Brent
MFS worked with the school community on a immersive playground co-design project. 90 children worked with MFS on a site specific project of model making and collaborative drawing to investigate, invent and design a new playable landscape for the main school playground. Many more children responded in a digital questionnaire with ideas of how to improve the environment of the playground.
A key idea from one student was “Naturetopia” and a recurring trend across all aspects of the project was the desire to increase access and connection with nature on the playground, a tarmac space bounded by metal fence. Children designed unique playable structures that were translated by us into an accessible SUDS system playable forest, that diverted rain water runoff from 250 s q m of the playground into watering a new grove of trees. Dividing fences were removed, and a “pixel parkour” stack provided prompts for playful terrain traverse. The children's models were analysed, and specific elements of their free and expressive models directly represented in the octagonal geometric slide tower house.